DVD Brestovac

DVD Predsjednik Zapovjednik Tajnik
DVD Brestovac
Garešnički Brestovac 72
43280 Garešnica
Josip Regent
043/543-305
098/937-0057
Tihomir Kunješić
043/543-106
099/317-1055
Dejan  Štimac
043/543-163
099/543-1633

 

 

Garešnički Brestovac nastaje kao radničko naselje nakon izgradnje Pilane 1927. godine koja je bila u vlasništvu tadašnjeg dioničkog društva” NIHAG” AG (Našička industrija drveta – AG) koje od tada eksploatira  područje Moslavačke gore koje je bilo bogato šumom i to hrastom, bukvom jasenom i brijestom.

 

BRESTOVAC JE DOBIO IME PO STABLU BRIJESTA KOJE JE TADA RASLO NA PODRUČJU DANAŠNJEG NASELJA GAREŠNIČKI BRESTOVAC.

 

Danas je Garešnički Brestovac moderno prigradsko naselje grada Garešnice sa kompletnom komunalnom infrastrukturom (voda, kanalizacija, plin, telefon) koje ima  oko 980 stanovnika.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo BRESTOVAC   osnovano je 1 lipnja 1946, godine pod nazivom:INDUSTRIJSKO DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO PILANE GAREŠNIČKI BRESTOVAC.

 

Osnovalo ga je  12 radnika tadašnje PILANE GAREŠNIČKI BRESTOVAC koja je tada bila u sastavu DRVNO-INDUSTRIJSKOG PODUZEĆA NOVOSELEC.

 

Osnivači društva bili su: Vjekoslav Gon ( 1 zapovjednik), Valent Križan, Antun Mirt, Andrija Svjetličić, Josip Mihaldinac, Miško Andri, Ivan Lugarić, Nikola Pilipović, Mladen Nevajda, Anton Šuprna i Božo Vekić.

 

Prva oprema za rad Društva sastojala se od  prenosne pumpe ( koja je služila i za pranje šumskih lokomotiva)  i oko 20 metara tlačnih cijevi.

 

 

  1. godine nabavljena je prva vatrogasna pumpa češke proizvodnje “STRAHTERKA” KAPACITETA 800 litara vode u minuti. Organizirana natjecanja vatrogasaca počinju 50-ih godina , a naša vatrogasna postrojba 1952. godine na među kotarskom natjecanju Bjelovar, Garešnica, Daruvar osvaja 2. mjesto.

 

 

  1. godine operativna postrojba društva učestvuje u gašenju velikog požara paromlina u Grubišnom polju, zašto je dobila posebno priznanje. Sredinom ljeta 1966. godine osniva se džez orkestar IDVD-a Garešnički Brestovac u kojem su svirali učenici osnovne škole. Za teorijsku i praktičnu nastavu bili su zaduženi Josip Periša i Antun Šantić. Kasnije su na tim instrumentima svirali odrasli koji su znali svirati, te su nastupali na prigodnim svečanostima u Brestovcu i izvan njega.

 

 

  1. godine obilježena je 20 obljetnica rada i djelovanja Društva a te godine formirana je i postrojba vatrogasne mladeži društva koja je također učestvovala na proslavi.1967. dolazi do požara u tadašnjoj Pilani i u gašenju istog učestvuju i članovi Društva. 70-ih godina Društvo broji 36 članova. Odlazi se na takmičenja, javne vježbe i proslave.

 

 

  1. godine izbija požar u glavnom skladištu lako zapaljivih tekućina i samo zahvaljujući brzoj intervenciji članova društva uz istovremeno gašenje pjenom (tutogenom) i hlađenje vodom nije došlo do eksplozije buradi sa razređivačima, bojama i lakovima. 80-ih godina u Društvu se posvećuje stalna pažnja osposobljavanju novih članova, tako da dio mlađih članova završavaju tečajeve za vatrogasce i vatrogasne dočasnike a radna organizacija školuje nekoliko članova za KV vatrogasce  i vatrogasne tehničare  Bjelovaru i Zagrebu.

 

  1. godine Društvo je proslavilo 30-u obljetnicu postojanja i rada uz učešće više vatrogasnih Društava sa područja tadašnje općine i šire. U Društvo dolaze novi mlađi članovi tako da 1980. godine Društvo broji 50 članova.

 

 

  1. godine Društvo dobiva novu vatrogasnu zastavu a daruje ju Sportsko streljačko društvo “Proleter”.

DVD BRESTOVAC pomaže  društvima po okolnim mjestima, tako na primjer 1985. godine kupuje novu vatrogasnu zastavu DVD-u VELIKI PAŠIJAN. Članovi Društva dali su i svoj radni doprinos izvođenjem radova u drvnom kombinatu BRESTOVAC  i u rješavanju komunalnih problema u naselju Garešnički Brestovac.

 

Tako je na primjer Društvo organizirano radilo na raščišćavanju terena nakon požara u Pilani 1967. godine, rušenju stare kotlovnice, postavljanju ograde oko Kombinata, čišćenju kanala za odvodnju površinskih voda.

U naselju članovi Društva radili su na  iskopu kanala za vodovod i kablove električne struje za dječji vrtić, rušenju starih stambenih zgrada- kolona te uređenju sportskih terena u naselju. 1982. godine 4 člana Društva učestvuju sa kombiniranim vozilom na gašenju požara naftne bušotine kod Lipovljana.

 

 

1983./84. godine u drvnom kombinatu BRESTOVAC obnavlja se stara mehanička radionica  koja je adaptirana u vatrogasno spremište gdje je smještena sva postojeća vatrogasna oprema.

Natjecateljska postrojba Društva učestvovala je na svim natjecanjima vatrogasaca drvne industrije Hrvatske od 1978. do 1990. godine, a BRESTOVAC  drvni kombinat i DVD BRESTOVAC bili su domaćini   9. natjecanja 1986. čime je ujedno obilježena i 40-obljetnica Društva.

 

Razvojem i širenjem   drvnog kombinata BRESTOVAC  te upotrebom raznovrsnih zapaljivih i lako zapaljivih sredstava / drvo, razređivači, boje i lakovi i naftni derivati) povećavale su se požarne opasnosti pa je poduzeće nabavljalo novu opremu: motorne pumpe “SORU-MP 800” 1967 godine , MAGIRUS 1969.godine, ROZENBAUER 8/8 1977. godine, te vatrogasni kombi 1976. godine i uz sufinanciranje tadašnjeg VSO Garešnica 1980. godine kombinirano vatrogasno vozilo FAP 1314/S sa vodom, pjenom i prahom.

 

Društvo je također imalo na upotrebi  određene količine usisnih i tlačnih cijevi, vatrogasnih armatura, zaštitnih odjela NEPLAM i PREFLAM kao i aparate za zaštitu dišnih organa i 23-metarsku prikolično-izvlačnu ljestvu.

 

Tijekom domovinskog rata  članovi društva djelovali su kroz specijaliziranu vatrogasnu postrojbu civilne zaštite i bili pripravni za gašenje mogućih ratnih požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

 

Vatrogasna postrojba Društva učestvuje na gašenju svih većih i ozbiljnijih požara uz bok sa javnom postrojbom grada ( požar Brestovačke šume 2000. godine, požar auto-cisterne sa gorivom u Zdenčacu 2001. godine) i drugih požara na području grada.

Društvo ima 4 natjecateljske postrojbe 1 mušku B, 1 žensku, 1  vatrogasnog podmladka 6 – 12 godina i 1 ženske vatrogasne mladeži 12-16 godina.

 

Najaktivnija je upravo postrojba ženske mladeži koja redovito učestvuje na državnim natjecanjima mladeži od 1998. godine, a njena baza za popunu je postrojba vatrogasnog pomlatka koja je formirana 1993. godine od učenika i učenica područne škole u Brestovcu, i iz tog sastava se redovito popunjava svake godine.

Ženska mladež učestvovala je i na  Susretima mladeži Republike Slovenije i Republike Hrvatske 2003. godine i zauzela 6. mjesto , 2005. godine kada je zauzela odlično 2. Mjesto i 2011. u Kladarama.

 

 

Na državnom natjecanju vatrogasne mladeži i vatrogasaca 2004. godine u  ĐAKOVU I OSIJEKU učestvujemo sa 3 natjecateljske postrojbe, ženskom mladeži, ženskom postrojbom A kategorije i muškom postrojbom B kategorije.

 

Mladež se plasirala u zlatnu kategoriju, žene u srebrnu i muški u brončanu

kategoriju.

 

 

  1. godine obilježili smo 60-godišnjicu društva uz učešće vatrogasaca sa područja naše VZG i susjednih Zajednica.

 

  1. lipnja 2007. Godine bili smo domaćini vrlo dobro organiziranog Susreta mladeži Republike Hrvatske i Republike Slovenije na kojem je naša postrojba ženske mladeži osvojila 1. mjesto od 21. ekipe ženske mladeži.

 

Iste godine uslijed pretvorbe i privatizacije izašli smo iz drvnog kombinata BRESTOVAC u kojem je ostala sva  osobna vatrogasna zaštitna oprema i skupna oprema. 2007. godine po odluci Skupštine Društvo mijenja naziv u DVD BRESTOVAC GAREŠNIČKI BRESTOVAC.

 

 

U ljeto 2007. godine počinjemo se kućiti  u naselju Garešnički Brestovac izgradnjom malog priručnog spremišta za smještaj vatrogasne opreme  koju smo posjedovali u tom trenutku.

 

 

Od 2001. godine do danas članovi društva redovito učestvuju na Susretima Mjesnih odbora Brestovaca iz 3 županije,  gotovo u svim aktivnostima, a posebno u djelu vatrogasnog programa.

 

 

  1. godine uveli smo članarinu za pomažuće članove , koji svojim novčanim prilozima pomažu rad Društva.

 

 

  1. godine sa 5 natjecateljskih postrojbi učestvovali smo na gradskom i županijskom natjecanju u Garešničkom Brestovcu.

 

U jesen prošle  godine dobili smo na korištenje od grada Garešnice prostorije  uz Hrvatski radnički dom na kojima smo promijenili građevnu stolariju, uredili odvodnju oborinskih voda  i ovih dana postavili novo limeno krovište.

 

 

Djelatnost našeg Društva priznata je i na području grada Garešnice tako da je 2001. godine Društvo primilo POVELJU GRADA GAREŠNICE ZA ZASLUGE U PROMICANJU DOBROVOLJNOG VATROGASTVA.

 

Ove godine Bjelovarsko-bilogorska županija dodijelila nam je brončanu medalju  za doprinos u radu Društva.

 

U Društvu se posvećuje pozornost i osposobljavanju članova tako je na primjer 2012. godine  2 članice i 5 članova završilo tečaj za vatrogasca ,2014. Godine 3 članice i 4 člana završilo tečaj za vatrogasnog dočasnika, a 2015. godine  8 članica završilo je tečaj za vatrogasca.

 

Imamo i dio članova koji imaju vatrogasne specijalnosti za strojara i za uređaje za zaštitu dišnih organa.

Od opreme danas imamo na upotrebi malo navalno vozilo sa visokotlačnom pumpom, motornu pumpu MAGIRUS sa opremom, kao i kompletnu opremu za rad vatrogasnog pomladka i mladeži.

 

D V D BRESTOVAC danas broji sveukupno 216 članova od čega 20 operativnih članova , 45 izvršnih  članova (34 muška  i 11 žena), , 8 pričuvnih članova, 24 člana vatrogasnog podmladka od 6- 12 godina,12 članica vatrogasne mladeži 12-16 godina i 127 pomažućih članova koja plaćaju godišnju članarinu. Po stručnim vatrogasnim kadrovima Društvo je najjače na području grada Garešnice i ima  6 vatrogasaca pripravnika, 11 vatrogasaca, 12 vatrogasaca I klase, 7 vatrogasnih dočasnika, 8 vatrogasnih dočasnika I klase, 8 vatrogasnih časnika, 9 vatrogasnih časnika I klase, 1 višeg  vatrogasnog časnika i 2 počasna viša vatrogasna časnika . Ističemo da je  8 članova našega Društva ujedno  i djelatnici JVP Garešnica.